Zamieszczone przez fernando
[O2] Dziewne zachowanie się sprzęgła
Zwiń
X
-
[O2] Dziewne zachowanie się sprzęgła
Witam serdecznie,
Mam ciekawy problem ze sprzęgłem w mojej czarnulce, a mianowicie:
Jechałem autostradą z prędkością ok. 150-160km/h na tempomacie przez ok. 50km, po czym wciskając pedał sprzęgła zauważyłem kilkukrotnie większy skok jałowy pedału, sprzęgło wysprzeglało, ale przy samej podłodze (normalnie wysprzegla mniej wiecej w połowie skoku pedala). Ok. przejechałem następne 35-40km z podobną prędkością i ku mojemu dziwieniu sprzegło wysprzegliło jeszcze niżej, zdjąłem nogę z pedału i pedał pozostał jeszcze przy podłodze przez ok. 2 sek. Ciekawą rzecza jest że jadąc dalej już normalną drogą z prędkościami 35-70 km/ na godzinę sprzegło powoli się „naprawiało”, czyli saczynało łapać coraz wyżej aż po 3-4 h zaczęło wysprzęglać w swojej normalnej pozycji. Taką sytuacje miałem już 2 razy – za każdym razem po pokonaniu kilkudziesięciu kilometrów ze sporą prędkością.
Proszę o pomoc co może być nie tak z moim autkiemPozdrawiam
Tomek
-
-
__atomek__, do sprawdzenia i odpowietrzenia wysprzęglik na skrzyni oraz płyn hamulcowy ( kiedy wymieniałeś i czy wymienili również w wysprzęgliku ). Jeśli z płynem i odpowietrzeniem nie pomoże to do wymiany wysprzęglik. Najgorszą opcją może być problem z dociskiem.
BTW.
50 km non-stop z prędkością 160 km/h to dla silnika BXE ciężka przeprawa ( nie napiszę "katorga", ale niewiele do tego brakuje ). Radzę trochę mu odpuścić, a jeśli często robisz takie przejażdżki to polecam założenie czujnika temp. oleju i częstsze zmiany oleju/filtru...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
czesto tak jeżdże i nie miałem nigdy problemu, mało tehgo po pierwszym razie zgłosiłem to w serwisie w czasie przeglądu, serwisanci stwierdzili ze moze jakaś pompa ale nie są w stanie tego stwierdzić ponieważ usterka ustąpiła. Drugi raz zdarzył sie tydzien po kompleksowym przeglądzie serwisowym - auto ma ok 130 000 km
[ Dodano: Pon 18 Sty, 10 08:01 ]
Acha - 150km/h to zaledwie 3100 obrotówPozdrawiam
Tomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwszkoda, a przy jakich stałych,wysokich prędkościach robią się niespokojne
[ Dodano: Czw 18 Mar, 10 07:14 ]
Zamieszczone przez daniel0607nie wiecie czy można wstawić jednomase ?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez kowal 200250 km non-stop z prędkością 160 km/h to dla silnika BXE ciężka przeprawa
Tak wiec ta prawie-katorga dla BXE przy 160, to chyba lekka przesada.Franek
Komentarz
-
Komentarz